Umjetnici

Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin

Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin istaknute su hrvatske  pijanistice, obje sa mnoštvom nastupa diljem Hrvatske i šire. U duu djeluju od 2012. godine. Njihov repertoar obuhvaća niz djela od klasike do 21. stoljeća i uključuje najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno. Dosad su kao duo nastupile u brojnim gradovima diljem Hrvatske i inozemstva. Redovito surađuju s ansamblom Glazbene staze.  

Osnivačice su i umjetničke voditeljice  Zagrebačkog festivala klavirskih dua koji se održava od 2016. godine u okviru kojeg, uz koncerte, redovito organiziraju stručne skupove i tribine.  Iva Lubičić Lukić i Kosjenka Turkulin, praizvele su više djela hrvatskih autora (Zoran Juranić, Frano Parać, Ivan Končić) te su pokrenule i niz Notnih izdanja Zagrebačkog festivala klavirskih dua sa djelima hrvatskih autora za ovaj sastav.

 

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell' Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija.  Na Konzervatoriju u Parmi završila je studij komorne glazbe u razredu Pierpaola Maurizzija, a na istoj ustanovi nastavu klavira pratila je u klasi profesorice Elisabette Ghidini.

Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi. Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied).

Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, Musica no museu - Rio de Janeiro, Arpe del Mondo - Cagliari, ciklus Virtuoso, ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata „Iz Salona Očić“, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze...). Redovito surađuje sa pjevačima (Marija Lešaja, Ana Jembrek) i svira u klavirskom duu sa pijanisticom Ivom Ljubičić Lukić uz koju je i umjetnička voditeljica „Zagrebačkog festivala klavirskih dua“. Uz Taru Horvat i Andriju Šimića članica  je klavirskog trija Roter Igel. Zaposlena je kao korepetitor  gudačkog odjela G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

 

Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (ciklusi Virtuoso, Mladi za mlade, Iz Salona Očić, Tribina Darko Lukić, Makarsko ljeto, Festival Rendez-vous, Rapske glazbene večeri, Senjske koncertne večeri, Festival Glazba i riječ u Cavtatu…) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija, Švicarska, Irska). Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu).

Uz solističke nastupe, osobito njeguje komorno muziciranje. Voditeljica je i osnivačica koncertnog ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog „pierrot“ sastava. Djeluje u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić te u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin s kojom osniva Zagrebački festival klavirskih dua.

Uz koncertne i organizacijske aktivnosti, surađuje s brojnim kompozitorima i praizvodi njihova djela, autorica je više prilagodbi za različite komorne sastave, redaktorica je notnih izdanja za klavir četveroručno. 2022. godine izdavačka kuća Cantus izdaje nosač zvuka Pierrot project op. 1 ansambla Glazbene staze.

Od 2007. godine zaposlena je kao profesorica klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje sa svojim učenicima postiže uspjehe na brojnim nastupima i nagrade na natjecanjima pijanista u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Početak

Tibor Naglić i Krešimir Starčević

TIBOR NAGLIĆ je počeo svirati klavir sa osam godina te je pokazivao izrazit interes za glazbu. Tijekom školovanja u Velikoj Gorici i Zagrebu u klasi Ivanke Kordić koncertirao je diljem Hrvatske te osvajao brojne državne i međunarodne pijanističke nagrade (Zagreb, Stresa, Moncalieri, Radzyn). Potom odlazi na studij u Katowice (Poljska) gdje je diplomirao klavir u klasi Czeslawa Stanczyka na Muzičkoj akademiji Karol Szymanowski. Nakon toga je završio i poslijediplomski studij u klasi Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je magistrirao 2004. godine. Radio je kao pedagog na glazbenim školama u Zagrebu, Sisku, Velikoj Gorici i Samoboru. Trenutno je zaposlen kao umjetnički suradnik na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu gdje radi i svira sa studentima i mladim umjetnicima. Surađivao je sa Marcom Grazianijem, Bojanom Čičićem, Evom Mach, Nikom Zlatarić, Krešimirom Pustičkim, Krešimirom Bedekom, Srđanom Bulatom, Lovrom Peretićem, Lukom Lovrekovićem i drugima. Stalni je suradnik Dubrovačkog simfonijskog orkestra kao pijanist i korepetitor.


KREŠIMIR STARČEVIĆ je započeo učiti klavir u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin, a diplomirao je u klasi Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Nastupio je na festivalima kao što su Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Samoborska glazbena jesen, Festival sv. Marka, Muzički biennale Zagreb i mnogi drugi. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom dirigenata Pavla Dešpalja, Mladena Tarbuka, Saše Britvića i Tončija Bilića. Surađuje s glazbenicima kao što su Krešimir Stražanac, Marco Graziani, Latica Anić, Antonija Jurin Starčević, Bruno Philipp, Lovro Merčep i Vedran Kocelj. Dobitnik je Nagrade grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić te Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića. Proteklih godina redovito osmišljava i izvodi koncerte kojima obilježava značajne obljetnice rođenja ili smrti velikih skladatelja (Debussy, Beethoven, Saint-Saëns, Detoni, Bersa, Rahmanjinov).


Početak

Cecilia Oinas i Danijel Detoni

Cecilia Oinas je finsko-mađarska glazbena znanstvenica, pijanistica i glazbena teoretičarka. Predavačica je  na Sibelius Akademiji u Helsinskiju. Njezino se istraživanje usredotočuje na interakciju  glazbene analize i izvedbe te na različite načine komunikacije u komornoj glazbi. Radila je kao postdoktorski istraživač na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu (2018. – 2019.) s fokusom na istraživanje aspekata glazbe i izvođenja za klavir četveroručno. Prije doktorata bila je i gostujući stipendist na Institutu Orpheus u Gentu (2011.) i gostujući doktorand na CUNY Graduate Center u New Yorku (2009). Dr. Oinas je objavila članke u časopisima kao što su Music & Music Theory Online, SMT-V, i Music Performance.  

Fokusira se na istraživanje izvođačkih praksi te aktivno drži prezentacije i recitale -predavanja na raznim seminarima i konferencijama u Europi(Finska, Austrija, UK, Norveška, Poljska, Italija, Irska, Estonija, Nizozemska, Belgija…), SAD i Kanadi. Budući angažmani uključuju predavanje-recital u Singapuru o glazbi za klavir četveroručno  s Danijelom Detonijem te majstorski seminar teorije i izvedbe na Islandu. Aktivna je  pijanistica, a specijalizirala se  za komornu glazbu te redovito surađuje s klasičnim pjevačima.


Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama i Trieste Prima u Trstu. Surađivao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić (kao član ansambla Dialogos), Radovan Vlatković, Ivana Lazar, Kajana Pačko, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Krešimir Stražanac, Irvin Venyš, Boris Andrianov, David Aaron Carpenter, Enrico Dindo te ansamblima poput Zagrebačkog kvarteta saksofona, Budapest Strings, Komornog orkestra UMZE, Komornog orkestra Dušan Skovran i dr.

Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik: u travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen  solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuća Croatia Records. Ista je kuća 2014. izdala i nosač zvuka Journey through Europe te 2018. belgijska Le Chant de Linos u suradnji s violončelisticom Kajanom Pačko.

Od 2009. podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Početak

Danijela Petrić i Alberto Frka

Danijela Petrić završila je studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu te na Konzervatoriju «Giuseppe Verdi» u Milanu. Kao stipendistica francuske Vlade boravi u Parizu gdje studira na Schola Cantorum te na Conservatoire National Superieur de Paris u klasi J. Loriod. Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod E. Timakina, R. Kehrera, R. Muraroa, D. Krausa, P. Badura-Skode, M. Damerinija i M. Krolla (čembalo). Kao solistica i komorna glazbenica koncertira u domovini i inozemstvu ( Slovenija, Italija, Austrija, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Kanada, Meksiko ). Sudjeluje na uglednim festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Gaudeamus Music Festival Amsterdam, Cervantino Festival Mexico, Večeri na Griču, Tribina muzičkog stvaralaštva Opatija/Pula, Musicafutura La Spezia, Festival Lent Maribor, Samoborska glazbena jesen i dr..

Pedagoškim radom bavi se od 1994. godine kao profesor na Glazbenoj školi «Blagoja Berse» u Zagrebu. Djelovala je kao umjetnička suradnica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a kao korepetitor surađivala je s Operom Hrvatskog narodnog kazališta  u Zagrebu te s Teatrom alla Scala u Milanu. Ostvarila je brojne snimke za potrebe Hrvatskog radija i televizije.  Suosnivačica je i voditeljica projekata Udruge Mala opera koja se bavi promicanjem klasične glazbe   za djecu i mlade. Prevodi s francuskog i njemačkog jezika.


Alberto Frka započinje glazbeno školovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku  kod prof. Radojke Jordanović te nastavlja u klasi prof. Vesne Miletić-Corona. Prvi solistički nastup s orkestrom imao je s devet godina (Bachov f-mol koncert), a recital s jedanaest godina. Brojne nagrade i nastupi svjedoče o posebnom i iznimnom talentu jednog od najvrsnijih pijanista svoje generacije. Nakon diplome na medicinskom fakultetu u Zagrebu 1990., odlazi u Pariz gdje diplomira klavir 1993. najprije na Scholi Cantorum, potom 1995. na École normale de musique de Paris u klasi prof. Monique Mercier, te radi kao asistent i korepetitor na toj akademiji. Usavršava se uz renomirane svjetske pedagoge: Konstantina Boginoa, Nauma Starkmanna, Sebastijana Bende, Christophera Hodgewooda, Jacquesa Parrenina i druge. Uz sudjelovanje na brojnim međunarodnim natjecanjima, gdje osvaja prve i druge nagrade, solistički nastupa u Francuskoj, Italiji, Češkoj, Mađarskoj,  Hrvatskoj i SAD-u (recital u Carnegie Hall-u 1995.). U klavirskom duu s klaviristicom Caroline Lattanzi koncertira diljem svijeta i snima recitale za razne TV-postaje (Arte, La Cinquieme, Mezzo). Istodobno radi kao glazbeni savjetnik u uredništvu francuskih muzičkih programa. Godine 2007. vraća se u Dubrovnik, gdje i danas radi kao profesor i korepetitor pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Jakše Zlatara, studira na postdiplomskim studiju usavršavanja kojeg dovršava 2016. Osim brojnih samostalnih recitala, vrlo je aktivan kao komorni glazbenik. Od mnogobrojnih sastava u kojima sudjeluje, najznačajniji je Klavirski trio Dubrovnik čiji je član i osnivač, s velikim brojem koncerta po čitavoj Hrvatskoj i inozemstvu, kao i duo sa čelisticom Vandom Đanić.


Početak

Nadia Varga Modrić i Domagoj Gušćić

Nadia Varga Modrić klavir uči od svoje pete godine kod majke, a kasnije u klasi prof. Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin. Laureatkinja je državnih natjecanja HDGPP, međunarodnog natjecanja «Etide i skale», natjecanja komornih sastava u klavirskom duu, te finalistica natjecanja «EPTA», 1999. godine.

Magistrirala je studij glasovira u Grazu na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u klasi prof. Eike Strauba. Usavršavala se kod istaknutih klavirskih pedagoga i pedagoga za komornu glazbu: Jurice Muraija, Laszla Baranyaja, Erike Frieser, Michaela Geesa, Chia Chou (Trio «Parnassus»), Stacey Bartsch...

Kao solist, korepetitor i komorni glazbenik, nastupala je diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka, Liechtenstein, Švicarska...) Radila je kao službeni korepetitor na majstorskim tečajevima profesora Rudolfa Leopolda (Austrija), Gerharda Mantela (Njemačka) i Valtera Dešpalja (Hrvatska), službeni korepetitor natjecanja „Rudolf Matz“ i natjecanja Papandopulo te natjecanja Antonio Janigro.

Snimala je za HRT i ORF. Bila je stipendistica fondacije „Musik und Jugend“. Nastupala je uz Simfonijski orkestar HRT-a i Hrvatski komorni orkestar. U duetu sa Zitom Draušnik nastupila je na Osorskim glazbenim večerima, festivalu “Sommets Musicaux de Gstaad” u Ženevi, Rapskim glazbenim večerima.. Duo je dobitnik nagrade Darko Lukić i nagrade Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sezoni 2010./2011.

Radi kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Domagoj Gušćić (Zagreb, 1982.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavao se u klasi Đure Tikvice.  Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u brojnim europskim zemljama, Rusiji i SADu. Surađuje s nizom eminentnih hrvatskih i stranih umjetnika.  

Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te Komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, od studenog 2016. surađuje sa Zagrebačkom Filharmonijom, a od travnja 2017. sa Varaždinskim komornim orkestrom. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble), te ansamblom OKTOS, čiji stalni član je postao u rujnu 2021.

Osnovao je Max Bruch trio s klarinetistom Markom Zavišićem i violisticom Hiwote Tadesse na jesen 2017., s kojim je ostvario niz zapaženih koncertnih nastupa diljem Hrvatske te osvojio 2. nagradu na natjecanju Papandopulo u kategoriji neklasičnih komornih sastava u jesen 2019.

Sudjelovao je na brojnim pijanističkim i komornim festivalima, među kojima se ističu recitali na međunarodnim festivalima Nei suoni dei luoghi, Vareš Classic Festivalu s ansamblom WISE, festivalu “Dubrovnik u pozno ljeto” u Kneževom dvoru, festivalu “Musica Maxima”, MAG Sezoni te na Fermata Festivalu na Korčuli. 

Nastupao je u sezonama “Lisinski subotom” i “Ljeto u Klovićevim dvorima” te sudjelovao u ciklusima Mladi u Lisinskom“ te Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj”. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, u kojem sudjeluje od osnivanja, među kojima se ističu solistički recital s djelima S. Rahmanjinova 2004. te nastup na večeri 24 sata F. Chopina 2010. godine. 

Radio je kao službena klavirska pratnja na međunarodnim natjecanjima “Antonio Janigro”, “Antonio Janigro za mlade celliste”, “Papandopulo”, “Vaclav Huml”, “Mladi virtuozi”, “Poreč Fest”, “Rudolf Matz” i “Bistrički zvukolik” u Hrvatskoj te na međunarodnom natjecanju “SVIREL” u Sloveniji.

Od listopada 2010. sudjeluje je na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste u Kasselu, Njemačkoj kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem.

Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji kao umjetnički suradnik.


Početak

Adrienne Soós i Ivo Haag

Umjetnička radoznalost i visoki glazbeni standardi odlika su mađarsko-švicarskog klavirskog dua Adrienne Soós i Ive Haaga, koji se već dugo smatra jednim od najboljih ansambala komorne glazbe u Švicarskoj i daleko izvan nje. Nedavno su završili snimanje svih Brahmsovih simfonija u skladateljevim aranžmanima za četveroručni klavir.

'"...jedan od najboljih klavirskih dua na svijetu"

"...interakcija ovog dvojca je veličanstvena. Ovdje se ne radi o dvoje solista koji sviraju zajedno, nego o pravom duu koji zajedno živi i diše."

Ovo su samo neke od stvari koje su rekli kritičari.

Soós i Haag također strastveno žele oživjeti rijetko izvođena djela poput koncerta za dva klavira i gudače švicarskog skladatelja Edwarda Staempflija, čije je djelo u potpunosti zaboravljeno, ili Grande Sonate Symphonique br. 2 u h-molu za klavir četveroručno (Opus 112) Ignaza Moschelesa. U svemu što rade, Soós i Haag vođeni su željom da istraže bogati repertoar glazbe za glasovirske duete i dva klavira te da ga učine dostupnim širokoj publici. Velikim projektima poput izvedbe cjelovitih ciklusa četveroručnih klavirskih djela Franza Schuberta i četveroručno/dvoklavirskih djela Debussyja i Ravela u Staroj crkvi Boswil, kao i njihovim dobro promišljenim, inteligentnim programima, stekli su izvanrednu reputaciju daleko izvan granica Švicarske. Ovi projekti povezuju ih s umjetnicima kao što su klavirski duo Labèque, Tal & Groethuysen, GrauSchumacher i drugi. Na svojim su recitalima nastupali na mnogim lokacijama i s brojnim ansamblima, uključujući Festival u Luzernu, Varšavsku filharmoniju, seriju Internationale Pianisten Mainz njemačkog emitera SWR, Schumann-Haus Zwickau, Haydnov festival u Eisenstadtu, Schubertiade Feldkirch, Koruški ljetni glazbeni festival, Musiktage Mondsee (umjetnički direktor: András Schiff), Theater Casino Zug, Sommets Musicaux de Gstaad, Société de Musique u La Chaux-de-Fonds, serija Kammermusik Bern, Ittinger Sonntagskonzerte i Tonhalle-Gesellschaft Zürich, da spomenemo samo neke.

Filarmonica Toscanini Parma, Sinfonieorchester Biel Solothurn, Bernski simfonijski orkestar, Luzernski simfonijski orkestar, Orkestar Musikkollegium Winterthur, St. Gallen simfonijski orkestar, Zuger Sinfonietta, Zürich komorni orkestar, Camerata Bern, Camerata Zürich i mnogi ih više angažiraju kao soliste, gdje rade s dirigentima kao što su Mario Venzago, Zsolt Nagy, Thomas Rösner, Peter Hirsch i Jac van Steen. I kada su u pitanju koncerti s orkestrima, oni uvijek žele otvoriti novi put. Primjerice, prvi su izveli dvostruki koncert Jeana Françaixa u Austriji (na Koruškom ljetnom glazbenom festivalu) i prvi koji su izveli dvostruki koncert Pétera Eötvösa u Švicarskoj (Biel). Često su nastupali sa zborovima kao što su Zürcher Singakademie, Varšavski filharmonijski zbor pod ravnanjem Floriana Helgatha i Bečki zbor Arnold Schoenberg pod ravnanjem Erwina Ortnera.

Njihovi suvremeni glazbeni projekti povezuju ih s poznatim ličnostima kao što su Péter Eötvös, Rudolf Kelterborn, Krzysztof Meyer i Dieter Ammann.

Posljednjih godina klavirski duo Soós Haag snimio je djela Brahmsa, Schuberta, Schumanna, Bartóka i drugih za Telos Music, a njihova bogata diskografija uključuje i djela Honeggera, Messiaena, Kelterborna, Ammanna, Moschelesa, Dusseka, Hansa Hubera, i drugi. Njihovi koncerti redovito se prenose na radiju.

Dvojac je za svoj rad nagrađen nagradom Zuger Werkjahr. Adrienne Soós i Ivo Haag također su nedavno imenovani službenim Bösendorfer umjetnicima.

Oba su pijanista studirala na Akademiji Liszt u Budimpešti kod Pétera Solymosa, Györgya Kurtága i Ferenca Radosa, između ostalih. Velik utjecaj na njih imala je suradnja s Andrásom Schiffom.


Početak

Gosti festivala 2023.

Krešimir Seletković

Krešimir Seletković, rođen 1974. u Slavonskom Brodu, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa. Usavršavao se na ljetnim tečajevima u Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju redovitog profesora, a 2013. – 2019. prodekan je za nastavu. U razdoblju 2003. – 2012. bio je urednik edicije Ars Croatica Hrvatskog društva skladatelja, a 2012. – 2018. umjetnički ravnatelj Muzičkog biennala u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagradā Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Josip Štolcer Slavenski i dr. Njegov balet Air, praizveden na Biennalu 2011., dobio je Nagradu hrvatskog glumišta.

Višestruki je dobitnik Nagrade Porin. Autor je pedesetak orkestralnih, komornih, vokalnih i elektroničkih skladbi koje su izvođene diljem svijeta (Austrija, Italija, Rusija, Litva, Slovačka, Kanada, Kina i dr.), u kojima propituje mnoge postulate suvremenih glazbenih strujanja ne zazirući ni od zasada tradicionalnog glazbenog izričaja. Vrijedi istaknuti njegov interes za didaktičku literaturu (etide i sl. za klavir, violinu i dr.), u kojoj nastoji približiti tekovine suvremene glazbe učenicima glazbenih škola, a taj interes potvrđuju i njegove zapažene glazbe za dječje i lutkarske predstave. Godine 2019. odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Godine 2023. red. prof. art. Krešimir Seletković izabran je za predstavnika članova suradnika u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju i sudjeluje u radu Skupštine HAZU bez prava glasa.


Ansambl Glazbene staze

Ansambl Glazbene staze peteročlani je mješoviti instrumentalni sastav. Prema sastavu pripada vrsti glazbenog ansambla koji se naziva pierrot-ansamblom te je jedini komorni sastav te vrste u Hrvatskoj. Ovisno o programu, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članice i članovi Glazbenih staza vrsni su komorni glazbenici, solisti i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz ciklusa Glazbene staze. Od samog početka članice ansambla su pijanistica Iva Ljubičić Lukić, ujedno i osnivačica Glazbenih staza, flautistica Eda Rimanić i violinistica Đana Kahriman. Klarinetist Franjo Stojaković pridružuje se ansamblu već 2013. godine, a od 2018. godine violončelist ansambla postaje Andrija Šimić. Koncerti Glazbenih staza tematski su osmišljeni te često spajaju klasičnu glazbu s drugim glazbenim izričajima kao što su filmska glazba, jazz i šansona. S osobitim je uspjehom, uz pohvale kritike i veliki interes publike, ansambl izveo programe Crveni ruž, Zvjezdane staze, Barok Pop i mnoge druge. U njima je prepoznata i obrazovna kvaliteta pa je ansambl uključen u izvedbe programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u mom kvartu) i Ministarstva kulture i medija (Ruksak (pun) kulture). Pored redovitih nastupa u ciklusu Glazbene staze, ansambl je ostvario brojne nastupe diljem Hrvatske. Glazbenici ovog ansambla od samih početaka surađuju s domaćim skladateljima te su do sada praizveli djela niza mladih, ali i etabliranih skladatelja: Biance Ban, Ivana Končića, Ivane Kovač, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera, Marka Slavičeka, Brune Vlaheka i Tomislava Uhlika.

Harfistički duo Ćiković

DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ (Rijeka, 1966.)

U Rijeci završava osnovnu i srednju glazbenu školu za klavir, u razredu prof. Sonje Pavletić. Istovremeno (paralelno) pohađa i završava osnovnu i srednju glazbenu školu za harfu u Ljubljani. Studij klavira diplomirala je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe diplomirala je1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Usavršavala se kod uglednih pedagoga, Catherine Michel (Francuska) i Patrizije Tassini (Italija). Dvogodišnji poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković", u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva /Rusija). Održala je brojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu te nastupala kao solistica uz pratnju Orkestra Opere Hrvatskog Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, ansambla “Cantus” te Mađarskog simfonijskog orkestra " Danubia". Posljednjih godina imala je nekoliko zapaženih solističkih nastupa uz pratnju orkestra: 2015.g. u Zagrebu (HGZ) praizvela je “Liru”, koncert za harfu i gudački orkestar Zorana Novačića .2016. je uz pratnju Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvela “Concierto de Aranjuez” u Rodrigovoj obradi za harfu. 2018. je u KDVL zajedno s Tamarom Coha Mandić i Ivanom Bilić izvela Papandopulovu Koncertantnu glazbu za flautu, harfu i vibrafon (Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Miran Vaupotić). Osim solistički, nastupa i u raznim komornim sastavima (sa sestrom violinisticom Teom Grubišić Mihalić, sa flautisticom Tamarom Coha Mandić i dr.) te snima za fonoteku Hrvatskog radija. Snimila je nekoliko nosača zvuka: solistički “Harfosfera“(Croatia records, 2007), “ Slow motion“ u suradnji s flauisticom Tamarom Coha Mandić (Croatia records, 2008) , „L'heur exuise“ sa sopranisticom Miljenkom Grđan (Croatia records, 2020), „I colori“ s flautisticom Tamara Coha Mandić (Cantus, 2022). Dvadeset i dvije godine bila je u stalnom angažmanu kao solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, a čitavo vrijeme surađuje sa gotovo svim orkestrima u Hrvatskoj i Sloveniji. Od 2002. kao docentica, a od 2022.kao redovna profesorica predaje harfu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima te voditeljica međunarodnih harfističkih seminara.

 

VERONIKA ĆIKOVIĆ (Rijeka, 1997.)

Istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova (prof. Jasna Štiglić). Godine 2015. upisuje studije harfe u klasi prof. Diane Grubišić Ćiković na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2020. magistrirala s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude). Godine 2021. nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe s temom Francuska glazba za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Nastupa solistički (ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, ciklus mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, međunarodno natjecanje mladih glazbenika ‘Ferdo Livadić’, ciklus Hrvatske glazbene mladeži Mladi za mlade…), u raznim komornim sastavima (harfistički duo i trio Ćiković, duo Eolian s flautisticom Lucijom Stilinović) te kao članica hrvatskog orkestra harfi ''1000 žica''. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica, dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a, prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio "Antonio Salieri", zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije te prvih nagrada na državnim (HDGPP) i međunarodnim natjecanjima (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio "Antonio Salieri", Bistrički Zvukolik, Concurso Ibérico) komorne glazbe u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem. Pohađala je majstorske seminare uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg, Chantal Mathieu, Coline-Marie Orliac, Ion Ivan Roncea, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Cantus Ansambl). Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica Mediteranskog orkestra mladih -l'Orchestre des Jeunes de la Méditerranée (dirigentsko vodstvo maestro Kazushi Ono). U rujnu 2022.g. je u duu s flautisticom Lucijom Stilinović nagrađena prvim mjestom na 11. međunarodnom natjecanju “Suoni d’Arpa” u Saluzzu (Italija). U kolovozu 2022.g. ostvarila je od publike i kritike zapažen solistički nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama uz flautisticu Luciju Stilinović, maestra Davida Runtza i Dubrovački simfonijski orkestar.

 


Stefan Cvetković

Dr. sc. Stefan Cvetković (1983.) diplomirao je i doktorirao na Odsjeku za muzikologiju Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Od 2011. djeluje kao glazbeni urednik na Trećem programu Radio Beograda, a od 2015. godine na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu u zvanju asistenta, a zatim i docenta na Odsjeku za muzikologiju. U središtu njegova profesionalnog interesa je glazbena izvođačka praksa s fokusom na pijanističkim praksama. Sudionik je brojnih znanstvenih skupova, autor radova objavljenih u publikacijama u zemlji i inozemstvu te urednik dviju stručnih publikacija. Surađivao je s diskografskim kućama CPO i Sony Classical kao autor programskih knjižica, kao i s više kulturnih institucija na realizaciji različitih muzičkih projekata. Angažiran je kao koordinator u menadžmentu pijanista Ive Pogorelića. Dobitnik je nagrade iz fonda Vlastimir Peričić Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu 2010. godine te nagrade Pavle Stefanović za glazbenu esejistiku i kritiku za 2021. godinu. Član je Udruženja kompozitora Srbije, Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i Muzikološkog društva Srbije.Lea i Predrag Šantek

Profesori Lea i Predrag Šantek iz Glazbene škole u Varaždinu već dugi niz godina odgajaju generacije učenika prenoseći im svoju ljubav, znanje i iskustvo. 

Na koncertu 23. 10. u Centru za kulturu Travno zajedno s učenicima Dorom Šincek (8), Sarom Kos(8), Jankom Lazarom (10), Filipom Jaklinom (10), Martinom Antolovićem (15), Martinom Domanovcem (14), Lucom Capuzzom (15), Milanom Oštrićem (16),  Lucijom Turk (16), Ivanom Jurankom (14), Janom Borakom (15), Petrom Krajnik (17), Klarom Jambrošić Barnjak (17), Paulom Malbašić (15),  Hanom Široki (18), Lucijom Čehok (17) te bivšim učenicima, a sada kolegama  - Helenom Herman, Mijom Mihalić i Davidom Vukovićem kroz šarolik višeručni program odvest će nas na glazbeno putovanje prožeto entuzijazmom, optimizmom i dobrom zabavom koje slavi ljubav prema klaviru i glazbi, komornom muziciranju i kontinuiranom učenju, njegujući ne samo suradničke odnose i partnerstvo u poslu već učiteljsko-učeničku povezanost koja prerasta u cjeloživotno prijateljstvo.